Tämänhetkisiä uutisia hiusten vaalennuksen ekologisuudesta ja menetelmistä

Entisajan hiustenvaalennuskeinot nykyajan ekokampaamoissa

Ekokampaamo tai -parturiliike on hiusalan yritys, joka pyrkii hoitamaan asiakkaidensa hiuksia, viiksiä ja partaa ekologisilla menetelmillä sekä tuotteilla, jotka ovat luontoystävällisiä, biohajoavia ja eivät kuormita vesistöä niin paljon kuin synteettisesti tai kemiallisesti tuotetut parturikampaamotuotteet. Samoin asiakkaiden kotiin pyritään myymään salonkikäynnin jälkeen kotihoitotuotteita, joiden pakkaukset ovat kierrätettäviä tai biohajoavia.

Monet hiussalongit ottavat mielellään vastaan käytettyjä ja pestyjä hiusalan tyhjiä purkkeja, jotka he toimittavat kierrätykseen. Ekokampaamoissa on otettu käyttöön vanhoja reseptejä, joita on jalostettu nykyaikaan sopivaksi. Sata vuotta sitten ei ollut saatavilla kemiallisia säilöntä- ja väriaineita, puhumattakaan, että olisi tiedetty Euroopan Unionin säädöksistä alalla.

Hiuksia entisaikaan vaalennettiin tai kirkastettiin sitruunamehulla, pitämällä hiuksia auringonvalossa, huuhtomalla raparperimehulla, cassialla, hunajalla, etikalla ja kamomillahauteilla. Vielä nykyään kokeillaan näitä aineita ekokampaamoissa, joissa ei käytetä vetyperoksidia eikä ammoniakkia. Vaikutusta voidaan tehostaa lämmön ja esimerkiksi savijauheen avulla.

Hiustenvaalennuksen menetelmiä tavallisissa hiussalongeissa

Joku keksi luultavasti hiusten, hampaiden ja kynsien valkaisun sota-aikana. Sodassa haavoittuneiden ihovaurioita puhdistettiin vetysuperoksidilla eli vetyperoksidilla ja sitä tuolloin valmistettiin hapesta ja vedystä 2-etyyliantrakinoni -katalyytillä, jota nimitettiin Riedel-Pfleiderer-prosessiksi. Tämä vanhanaikainen menetelmä oli vuosikymmeniä käytössä nykypäivään saakka.

Davood Gudarz 2.12. 2014 Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa on tehnyt väitöksen uudesta vetyperoksidin tekomenetelmästä suoralla menetelmällä taipuisissa levyissä mikrorakenteisessa reaktorissa. Menetelmän käyttöönotto on vielä tutkimuksen alla.

Vetyperoksidilla sekä kalium- ja ammoniumpersulfaatin seoksella valkaistujen hiusten mannekiinina oli tietenkin Marilyn Monroe 1950-luvulla ja miljoonat ihmiset matkivat häntä. Hiusten valkaisuaineisiin vieläkin laitetaan vetyperoksidia, johon on lisätty hoitavia aineita sekä sideaineita, jotta se ei valuisi hiuksista pois valkaisun aikana. Hiusten valkaisuaineissa oleva ammoniakki avaa hiussuomut ja näin vetyperoksidi pääsee hiuksen melaniinisoluja muuttamaan värittömiksi eli hapettamaan. Kun hiukset huuhdotaan vedellä sen jälkeen ja käsitellään hoitoaineella, reaktio lakkaa, mutta uutta väriä ei sitoudu hiuksiin. Tehoa tummissa hiuksissa parannetaan peittämällä hiukset tai käyttämällä lämpösäteilijää. Jos iho päänahassa on hyvin herkkä, voi vetyperoksidi entisestään ohentaa ihon pintaa ja aikaansaada ihoreaktioita, jotka voivat johtaa allergiaan.

Monissa värjäävissä hiustuotteissa käytetään vetyperoksidia. Yhdessä väriaineiden kanssa hiusväri voi olla liian usein käytettynä allergisoiva. Ekokampaamon hajut ja kasviaineet voivat olla myös yliherkkyyttä aiheuttavia.