Permanentin paluu

Monet muistavat permanentin, tuon 80-luvun tavaramerkin joka löytyi tuolloin useammalta naiselta. 90-luvulla permanentti poistui kampaamoiden valikoimista lähes kokonaan sen menetettyä suosionsa ja tilalle tulivat suorat ja kevyemmin kihartuvat hiukset. Permanentilla ei kuitenkaan tarkoiteta yksinomaan hiuksen kihartamista, vaan nykyään puhutaan niin sanotusta rakennekäsittelystä, joihin lukeutuu muitakin vaihtoehtoja.

Permanentilla tarkoitetaan kemiallista hiusten pysyvää kihartamista, suoristamista tai muuta muokkaamista. Keskitymme tässä artikkelissa kuitenkin perinteiseen hiusten kihartamiseen. Hiukset pysyvät kihartuneena kunnes tilalle kasvaa uutta hiusta jota ei ole vielä käsitelty. Permanentissa käytettävät kemialliset aineet ovat kehittyneet todella paljon sitten 80-luvun jolloin ikävä kyllä monen hiukset pilattiin liian kovilla käsittelyillä jolloin hiuksista tuli hauraat ja ne katkeilivat.

Permanentti on kuitenkin jälleen pinnalla ja nyt ongelmaksi onkin muodostunut se ettei ammattitaitoisia permanentin tekijöitä enää ole kovin paljon, sillä vaikka permanentin teko opetetaan parturi-kampaajille koulussa, on harvempi kampaaja tehnyt niitä kovinkaan monta kuitenkaan käytännössä. Permanentissa käytettävien kemiallisten aineiden takia olisi tietysti hyvä että niitä tekevällä kampaajalla olisi kokemusta niiden oikeaoppisesta käytöstä.

Monet kampaamot eivät tarjoa nykypäivänä lainkaan permanentteja, johtuen siitä ettei tarpeeksi kokemusta omaavia kampaajia löydy tekemään niitä, sekä siitä syystä että permanentin tekoon käytettävät kemikaalit ovat kalliita ja koska niitä käytetään vielä toistaiseksi erittäin harvoin, on niitä turha säilyttää hyllyssä kun ne eivät ole jatkuvassa käytössä. Lisäksi monet kampaajat ovat herkkiä permanentissa käytettäville voimakkaille kemikaaleille.

Permanentti on nimensä mukaisesti pysyvä muutos hiuksille, joten ennen sen ottamista tulisi ottaa huomioon muutamia perusasioita. Ensinnäkin permanentti ei ole sama asia kuin kihartimella tehdyt pehmeät kiharat, vaan hius näyttää enemmän luonnonkiharalta. Lisäksi permanentin vaatima kemiallinen käsittely vaatii veronsa hiukselta, joten se voi muuttaa hiuksen laatua melko radikaalisti, varsinkin jos pohjalla on jo muutenkin paljon käsittelyä ja värjäämistä. Ammattitaitoinen kampaaja kuitenkin tietää minkälaiseen hiukseen on mahdollista tehdä hyvä permanentti niin ettei hius kärsi liikaa ja pysyy hyväkuntoisena. Näin ollen kampaaja, joka huomaa hiuslaadusta että se ei kestä käsittelyä, tulisi kertoa se asiakkaalle ja kieltäytyä tekemästä permanenttia.