Kampaamon ja parturin ero

Hiusalan ammattilaisia nimitetään tänä päivänä parturi-kampaajiksi, johtuen siitä ettei partureita ja kampaajia enää erotella ammatillisesti samalla tavalla kuin ennen. Kuitenkin Suomesta ja ympäri maailmaa löytyy erikseen kampaamoita ja partureita.

Nykyään parturi-kampaajan ammattiin kuuluu hiusten leikkaus, hoito ja muotoilu, sekä parran ajo, hoito ja muotoilu. Alun perin parturit ja kampaajat on eroteltu niin että parturi leikkasi miesten parrat ja kampaajat naisten hiukset. Tänä päivänä tuollaista erottelua enää harvemmin käytetään, vaan parturi-kampaaja hoitaa sekä naisten että miesten hiukset sekä parran leikkuun.

Vaikka ammatillisesti partureita ja kampaajia ei enää erotella, löytyy maailmalta ja Suomesta liiketoimintaa joka erottelee nämä kaksi.

Parturit siis leikkaavat miesten partaa ja hiuksia, kun taas kampaamot keskittyvät naisten hiusten leikkaukseen, hoitoon ja muotoiluun. Kaikilla kampaamoilla ei ole tarjota parran leikkuuta, mutta niissä leikataan kyllä myös miesten hiuksia.

Perinteisesti miesten hiusten leikkaus on ollut edullisempaa ja nopeampaa, joten parturit toimivat usein sellaisella periaatteella että voit vain kävellä sisään ja saada heti joko hiusten tai parran siistimiseen, kun taas kampaamoissa varataan miltei poikkeuksetta aika etukäteen ja sitä voi suosituimmissa paikoissa joutua odottamaan pitkänkin aikaa. Lisäksi kampaamoiden hinnat naisten hiusten leikkuulle ovat korkeammat, johtuen naisten hiusten pituudesta ja leikkauksen kestosta. Lähiaikoina partureiden ja kampaamoiden hintaerot ja se että parturit ovat leikanneet yksinomaan miesten hiuksia onkin ollut otsikoissa, sillä tasa-arvolaki estää syrjinnän sukupuolen perusteella hinnoittelussa. Tämä siis tarkoittaa sitä ettei naisen ja miehen hiusten leikkauksesta saa veloittaa eri summaa, mikäli tehty työ on samanlainen. Hinnoittelu oon määriteltävä tehdyn työn perusteella, ei sukupuolen mukaan.

Kampaamot leikkaavat myös miesten hiuksia, mutta kaikki kampaamot eivät tarjoa parran leikkausta. Kampaamoista on myös saatavilla usein laajempi valikoima esimerkiksi hiusten hoitoja, kuin partureissa. Parturit taas tarjoavat poikkeuksetta parran leikkausta ja muotoilua, mutta eivät tarjoa ehkä niin laajaa valikoimaa hiusten hoitoon tai muita palveluita.

Kampaamot ovat siis kaiken kaikkiaan usein monipuolisempia, mutta parturissa taas hoituvat asiat nopeammin ja usein ilman ajanvarausta.