Kampaamoiden ja partureiden hinnoittelu

Viime aikojen otsikoissa on noussut esille kampaamoiden ja partureiden hintaerot asiakkaiden sukupuolen mukaan. Parturit ovat poikkeuksetta kampaamoita halvempia, mutta myös työn määrä ja kesto on yleisesti vähemmän kuin kampaamoissa. Miesten leikkaus saattaa kestää vain joitakin kymmeniä minuutteja, kun taas naisten leikkaus sekä värjäys, mitä harvemmin miehille tehdään, kestää usein tunteja ja vaatii enemmän työtä.

Parturit, eli miesten hiusten ja parran leikkaamiseen erikoistuneet liikkeet ovat perinteisesti tarjonneet miehille hiusten leikkausta hyvin halvalla, jopa 10 eurolla. Naisten hiusten leikkaaminen taas maksaa yleisesti ottaen enemmän. Kyse ei ole siitä että naisten olisi saatava leikkautettua hiukset esimerkiksi kerrostetusti ja muotoon samalla hinnalla kuin miesten lyhyt hiusten tasoitus, vaan että hiukset tulisi saada tasoitettua samalla tavalla kuin miehillä ja samaan hintaan.

Tasa-arvolaki määrää että asiakkaita ei saa veloittaa erilailla asiakkaan sukupuolen mukaan. Vain miehille tarkoitetut parturiliikkeet ovat lisääntyneet Suomessa paljon ja vaikka se ei olekaan kiellettyä, on parturiliikkeen lain mukaan tarjottava myös naisille hiusten leikkuuta, vaikka yrityksen toimintaideana olisikin olla suunnattu vain miehille. Tämä tarkoittaa myös sitä että mikäli naisen hiusten leikkaus onnistuu samassa ajassa, vaivalla ja välineillä kuin miehenkin, on sen maksettava myös saman verran. Mikäli näin on ja leikkauksesta veloitetaan eri hinta, syyllistyy parturi syrjintään.

Halvat parturipalvelut ovat yleistyneet ja nostaneet esille naisten ja miesten välisen eron hiustenleikkauksen hinnassa. Monet kampaamot veloittavat naisilta jo pelkästä hiusten tasoituksesta moninkertaisen summan kuin parturit, joten monet naiset ovat alkaneet käyttää partureiden palveluita, varsinkin kun kyseessä on yksinkertainen tasoitus eikä muuta. Otsikoissa on näkynyt tapauksia kun parturi on kieltäytynyt leikkaamasta naisen hiuksia, ja tämä on siis laitonta ja lasketaan syrjinnäksi.

Pääasia on se että palveluiden tulisi olla samanhintaisia sukupuolesta riippumatta, eli työstä pitäisi veloittaa vain ja ainoastaan sen vaativuuden ja ajan mukaan.

Tässä saattaisi siis olla hyvä hetki kampaamoille suunnitella omaa hinnastoaan niin että erot hieman tasoittuisivat, jolloin naiset kokisivat, että kampaamoiden hinnat kilpailisivat paremmin partureiden kanssa.