Parturi-kampaajan työllä on nurja puolensa

Hiustenvärjäyspurnukoiden kyljessäkin varoitetaan mahdollisesta allergisesta reaktiosta ja kotitesti kehotetaan tekemään ennen itse väriaineen levittämistä hiukseen. Kehotus ei ole turha, väriaineiden sisältämät hajusteet ja ammoniakki voivat aiheuttaa allergioita ja hengitysoireita. Hiljattain Yle haastatteli tamperelaisia parturi-kampaajia ja luvut puhuvat puolestaan, Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan jopa 70% parturi-kampaajista kärsii tai on kärsinyt käsi-ihottumasta.

Iho- ja hengitysoireet ovat yleisiä

Monien hiusvärien sisältämä parafenyleenidiamiini eli PPD on hyvin yleinen allergiaa aiheuttava aineosa. Samoin monille parturi-kampaajille kosketusihottumaa aiheuttaa märän hiuksen käsittely yhdessä tämän ainesosan kanssa. Monissa hiuksia vaalentavissa aineissa on persulfaatteja, jotka altistavat hengitysoireille ja saattavat aiheuttaa allergista astmaa ja pitkäaikaisen nuhan oireita. Viime aikoina puheenaiheeksi ovat myös nousseet isotiatsolinonit. Isotiatsolinonit ovat säilöntäaineita, joita löytyy niinkin yleisessä päivittäistuotteessa kuin shampoossa ja niiden käytön uskotaan altistavan allergioille.

Allergiat ja hengitysongelmat eivät ole pelkästään parturi-kampaajien riesa, sillä myös monet kauneudenhoitotuotteita käyttävät ovat varmasti huomanneet päänahan kirvelyn väriainetta levitettäessä tai saaneet hengitysoireita kuten aivastuskohtauksia tai vuotavaa nenää tietystä hajuvedestä. Hyvin monet suomalaiset kärsivät erilaisista allergioista, jotka vaikeuttavat myös kampaamoissa vierailua. Tamperelainen parturi-kampaaja Anniina Mustajärvi esimerkiksi on siirtynyt kokonaan hajusteettomiin kampaamotuotteisiin, jotka helpottavat sekä hänen työpäiväänsä, että monen asiakkaan oloa. Mustajärven kampaamo on yksi niistä kahdestasadasta suomalaisesta “hyvän ilman” kampaamosta, jotka ovat siirtyneet käyttämään pelkästään hajusteettomia kampaamotuotteita.

Kasvivoimasta apua arkeen

Suomen Koulutetut Ekokampaajat -yhdistyksessä on tällä hetkellä yli 80 kampaamojäsentä. Yksi sen jäsenistä, Anniina Lehu kommentoi, että hänen allergiaoireensa lähes pakottivat hänet siirtymään ekokampaajaksi. Allergiat yltyivät niin rajuiksi, ettei Lehu voinut tehdä enää tavallisia kampaajan töitä ja hän kärsi päivittäisistä päänsäryistä. Ekokampaajaksi ryhtyminen vei sekä Lehun allergiaoireet, sekä antoi hänelle uuden mahdollisuuden jatkaa uraansa.

Työterveyslaitoksen johtavan asiantuntijan Tiina Santosen mukaan kasviperäisyys ja hajusteettomuus eivät välttämättä takaa tuotteen turvallisuutta, sillä tuoksu itsessään ei kerro mitä aineita tuote sisältää, ja monet säilöntäaineet ovat myös hajusteettomia. Myös luontoperäiset yhdisteet saattavat aiheuttaa joillekin allergisia oireita. Valitettava fakta on se, että moni parturi-kampaaja on joutunut vaihtamaan alaa herkistyttyään vakaville iho-oireille ja allergiselle astmalle. Kasviperäiset ja hajusteettomat tuotteet voivat helpottaa työskentelyä, mutta oireilu on hyvin yksilöllistä.