Kampaaja vai parturi-kampaaja

Kampaajan monipuolinen tehtävä

Kampaajan ammatti vaatii tekijältään hyvin paljon erilaisia taitoja. Ensinnäkin kampaajan tehtävään tarvitaan koulutusta. Koulutuksen voi suorittaa ammatillisissa oppilaitoksissa. Koulutus antaa valmiudet kampaajan tekniseen osaamiseen. Kampaajan pitää osata käyttää monenlaisia kemiallisia aineita hiusten värjäyksissä ja kiharruksissa, eli permanteissa. Kemialliset aineet pitää soveltaa kunkin asiakkaan hiuksiin sopiviksi. Hiukset ovat kaikilla henkilöillä yksilölliset ja muuttuvat iän myötä erilaisiksi. Kampaajat toimivat suurelta osin yksityisyrittäjinä.Kampaajan tehtävänä on asiakkaan täysivaltainen palveleminen. Yleensä kampaaja hoitaa hiusten lisäksi kulmakarvat ja ripset. Kulmakarvat siistitään nyppimällä ja värjätään asiakkaan haluamalla tavalla. Ripsille tehdään kestovärjäys samalla kertaa.

Erilaiset hiusten käsittelyt

Hiusten leikkaaminen ja mahdollinen värjäys ja kihartaminen vaativat kampaajalta todella paljon taitoa. Jos asiakas on tuttu henkilö, helpottaa se kampaajan työtä paljon. Kampaaja tuntee asiakkaan hiuslaadun ja yleensä käsittelytoiveet jo ennestään. Asiakkaan kanssa keskustellaan, mitä hiustoimenpiteitä hän nyt haluaa ja kampaaja toimii sitten sen mukaan. Kampaajalla täytyy olla psykologista silmää, jotta hän kuule asiakkaan toiveet oikein. Myös hyvä taiteellinen näkemys erilaisten hiusvärien ja hiusten leikkausten sopivuudesta asiakkaalle on erittäin tärkeää. Kampaajalla käynti on kaikin tavoin virkistävää. Silloin voi keskustella ajankohtaisista tai muuten mukavista asioista. Kampaamoissa on yleensä uusimmat aikakausilehdet, joihin voi syventyä hiusten käsittelyjen lomassa. Kun kampaamosta astuu ulos, niin ulkonäkö ja mieli ovat piristyneet huomattavasti.

Parturi-kampaaja

Aikaisemmin olivat parturit ja kampaajat erikseen. Parturit hoitivat lähinnä miesten palvelemista hius- ja parta-asioissa. Parturi leikkasi miesten hiuksia ja hoiti parranleikkuun. Nykyään ammattinimike on parturi-kampaaja ja toimenkuva käsittää sekä naisten hiustenhoidon, että miesten hiusten- ja parran hoidon. Parturi-kampaajan tehtävänkuva on laaja ja vaatii tekijältään hyvin monenlaisia taitoja.

Jos sattuu virheitä

Jos kampaamossa sattuu epäonnistumisia hiusten hoidossa, on se katastrofi asiakkaan kannalta. Väri voi olla vaikka liian tumma. Silloin kampaaja ei ole tiennyt tarkkaan hiusten aiempia käsittelyjä ja virhe voi tulla sen vuoksi. Hiusten leikkauskin saattaa mennä pieleen. Hiuksista saattaa tulla liian lyhyet. Virhe tietysti korjaantuu ajan kanssa, mutta sillä hetkellä se on asiakkaalle kauhistus. Hiukset nimittäin ovat niin suuressa osassa henkilön habituksessa.