Hiusmaski saattaa tehota hoitoainetta paremmin

Hoitoaineen levittäminen tukkaan shampoolla pesun jälkeen on osa monen suihkurutiinia. Hoitoaineen sanotaan korjaavan hiusta sekä antavan sille kiiltoa ja hyvinvointia. Hiusstylisti Sophia Hilton kuitenkin kyseenalaistaa MTV-sivuston artikkelissa hoitoaineen vaikutuksen hiusten todelliseen hyvinvointiin. Hiltonin mielestä hoitoaineen voisi jättää kokonaan pois hiusrutiinista ja korvaamalla sen hiusmaskilla.

Milloin hiusmaskille on tarvetta?

Hilton ei ole ainoa hiusmaskin puolestapuhuja, sillä myös toinen tunnettu hiusstylisti Earl Simms kehottaa hoitoaineen vaihtamista hiusmaskiin. Hiuksemme ovat alituisen rasituksen kohteena, värjäys, suoristus ja muut kemikaaliset käsittelyt sekä muotoilutuotteet vaurioittavat hiuksen rakennetta ja mitä useammin näitä käsittelyitä tapahtuu, sitä vaurioituneempi hius on. Moni uskoo, että hiusmaski on tarkoitettu vain hiustenkäsittelyn tehohoitoon silloin tällöin, mutta hiusmaskia voi todellisuudessa käyttää päivittäin.

Hoitomaskille ei kuitenkaan aina ole tarvetta. Jos hiusta ei ole esimerkiksi koskaan värjätty ja tukka on muuten erinomaisessa kunnossa, hoitoainetta voi käyttää ylläpitämään hiusten hyvää kuntoa. Suomalainen hius on hyvin hento ja päivittäinen raskas hiusmaski saattaa saada hiukset näyttämään lässähtäneiltä. Tässä tapauksessa hyvä vaihtoehto voi olla tavallinen hoitoaine ja hiusmaski kannattaa ottaa satunnaisesti käyttöön vain värjäyksen tai muun rankan käsittelyn jälkeen. Lisäksi hiusten pituus vaikuttaa valintaan. Pitkä tukka on yleensä alttiimpi vaurioille ja siksi tarvitsee avukseen hiusmaskin.

Hoitomaski ei siis sovellu jokaiselle tukalle ja sen tarve ja teho riippuu usein hiuksen pituudesta, käsittelystä sekä kunnosta. Vaikka huippustylistit Hilton ja Simms puhuvat hiusmaskin puolesta, eivät hekään suosittele hiusmaskin päivittäistä käyttöä jo valmiiksi hyvässä kunnossa olevalle hiukselle. Hiusmaskin tarkoitus on korjata vaurioitunutta tukkaa, ja jos korjaamiselle ei ole tarvetta, hiusmaskilla ei tällöin ole vaikutusta hiuksen kuntoon.

Miten hiusmaskia käytetään?

Jokainen hoitoainetta käyttänyt tietää, että hoitoaine tulisi levittää pyyhekuiviin hiuksiin ja antaa vaikuttaa muutama minuutti. Moni on ehkä karttanut hiusmaskin käyttöä, sillä usein käyttöohjeissa suositellaan maskin jättämistä hiukseen jopa kymmeneksi minuutiksi ja kaikilla tuskin on aikaa tai kärsivällisyyttä odottaa näin kauan.

Hiusstylisti Hilton kuitenkin kumoaa myytin, että hiusnaamiota pitäisi pitää hiuksessa niin pitkään. Riittävä määrä vaikuttavan aineen aktivointiin onkin muutama minuutti, aivan kuten hoitoaineessa. Hiusmaskin ei tarvitse vaikuttaa viittä minuuttia pitempään, sillä hius ei kykene imemään itseensä enempää vaikuttavaa ainetta.